Wij vinden dat responsive design een standaard moet zijn in het ontwikkelen van websites. Het is allang geen optie meer in onze ogen. Maar wat is responsive design en wat heb je eraan als bedrijf zijnde?

Wat is responsive design?

Responsive design, kort gezegd betekent het een website dusdanig bouwen dat ongeacht welk scherm er gebruikt wordt de optimale webervaring bewaard blijft. De website wordt aangepast aan de gebruiker. Is het een mobiele gebruiker of toch de gebruiker die achter zijn laptop zit. Het maakt niets uit, beide personen zouden in theorie dezelfde informatie op dezelfde manier tot zich nemen. De markt qua schermen is de laatste tijd dusdanig toe genomen dat er weinig te zeggen is over een standaard. Waar er ooit een tijd is geweest dat mensen vooral een schermresolutie hadden van 800×600 leven we nu in een tijd waar het vinden van die standaard onmogelijk lijkt.

Ook veranderd het gebruik van internet. Mensen kijken allang niet meer alleen op een computer. Tablets en smartphones zorgen ervoor dat we op elk gewenst moment even iets kunnen opzoeken op een website. Even een aankoop doen op bol.com gebeurt ook in de trein op een mobiel. Wel zo handig als de website dan ook dusdanig gebouwd is dat je gebruikerervaring met de website hetzelfde blijft.

Voordelen van responsive design

Het mag nu duidelijk zijn, schermgrootte zou er bij responsive design niet uitmaken. Maar heb je dat wel eens? Je probeert een website te openen op je smartphone maar hij laadt ontzettend langzaam. Het kan bijvoorbeeld komen doordat er animatie effecten in de website zitten of onnodig grote afbeeldingen voor wanneer je op je mobiel zit. Een ontwerper voor een website kan ervoor kiezen of bepaalde delen van een website wel of niet ingeladen worden bij een bepaalde grootte van een scherm. Hierdoor worden websites sneller en beter bereikbaar.

Ken je ze nog? De speciaal ontworpen mobiele websites. Deze vergen net zo goed onderhoud als de normale website. Bij responsive design valt dit weg doordat je maar één website hebt die schaalt.

Nadelen van responsive design

Sommige experts beweren dat door responsive design websites juist langzamer worden. Dit heeft te maken met dat veel bedrijven ervoor kiezen om extreem grote afbeeldingen te gebruiken en die dan in het oneindig te verkleinen voor schermen. Maar zoals al eerder genoemd is dit niet nodig. Men kan er voor kiezen bepaalde afbeeldingen in te laten bij bepaalde afmetingen. Daarnaast zit je met het probleem dat niet alle versies van bepaalde internet browsers responsive design ondersteunen. Gelukkig, gaat het steeds beter en gebruiken steeds minder mensen de versies die niet gebruik maken van responsive opties.

Is responsive design een standaard?

Helaas is deze vraag te beantwoorden met nee. Veel bedrijven vragen extra kosten voor het maken van een responsive website. Waarom? Simpelweg omdat de ontwikkeling meer tijd in beslag neemt. Maar als het aan het team van UXmedia Group ligt moet het een standaard worden. Vooral met hedendaagse technieken met HTML5/CSS3 zijn er honderden dan wel duizenden mogelijkheden gekomen om een website zoveel mogelijk te optimaliseren. Ondanks dat het iets meer tijd in het begin kost, bespaar je veel tijd in een later proces.

Het grootste voordeel is dat men nog maar één website nodig heeft voor verschillende schermresoluties. Een totale beleving aangepast op de gebruiker. Kortom, responsive design is eigenlijk een ongeschreven standaard bij het ontwikkelen van een website.